Home

Telia om VDSL och Fiber

images   2011-06-16

  • Fiber är den lösning som ska prioriteras på Gotland, främst för de socknar som kommit en bit på väg i processen. Fiber är den framtidssäkra lösningen som man bör satsa på om möjligheten finns. I takt med nya tjänster kommer hastigheten att kunna ökas till 1000 Mbit/s och det borgar för att kunna tillgodose framtidens behov av bandbredd.  TeliaSonera ämnar satsa mer än 8 miljarder på fibersatsningar till 2014, varav 5 miljarder i Sverige, vilket kommunicerades under tisdagen denna vecka..
  • Telia gör parallellt en satsning på Vdsl-tekniken som ger snabbare bredband via den befintliga koppartekniken. Det är mer av en tillfällig lösning för att nå ut till många kunder på ett snabbt sätt - i avvaktan på att fiber etableras ute i landet - vilket tar lång tid och kräver stora investeringar.
  • På många orter i landet kommer vi att kommunicera både Fiber och Vdsl, vilket kan skapa en del frågetecken bland kunder och intressenter - och speciellt på Gotland eftersom ni driver en samlad satsning på fiber i hela kommunen. Vi ber om ursäkt om våra budskap skapat problem i den processen.

Senast uppdaterad 2011-11-28 20:08

 

Sök...

Teknik- & tjänstesiter

fibersvets Ledningskollen ger snabbt besked om det finns andra ledningsägare i området du skall gräva i. Tjänsten är kostnadsfri. När ni byggt ert fibernät, se till att det också registreras i Ledningskollen.

Bredbandskollen är en web-tjänst som mäter kapaciteten upp- och ner. Varför inte mäta idag, spara noteringen och jämför när fibern är inkopplad - ett garanterat  sätt att bli glad!

PTS Bredbandskartan redovisar fakta om tillgången på bredband. Senaste genomförda mätning skedde i oktober 2016. Nästa mätning kommer i mars 2018.

Svenska Telekommarknaden 2016 PTS rapport om läget på den svenska telekommarknaden.

Utbyggnadsportalen Här redovisar PTS vilka rättigheter man har som fiberbyggare och vilka skyldigheter nätinnehavare har enligt lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät. Informationen är fördelad på:

Information om infrastruktur bygg- och anläggningsprojekt

Tillträde till fysisk infrastruktur

Samordning för offentliga anläggningar eller projekt finansierat med offentliga medel.

Bredbandsguiden ger dig en snabb överblick av marknadsläget i landet. Idag råder tuff konkurrens på den gotländska fibermarknaden. Får vi rätt pris? Vad betalar andra?

Jag kommer gärna ut och berättar

Anne Mousa Ståhl

0722 27 33 33, 0498-263444, 070-540 88 58

Bredbandsansvarig Region Gotland // Webmaster

Arbetat med Kommunens/Regionens bredbandssatsningar sedan 1997


PS Det är fritt att låna från våra Mallar


FIBER-LÄGET PÅ GOTLAND (sep 2017) - Utbyggt.

Tre kommersiella aktörer är, vid sidan av sockenföreningarna, aktiva på ön Telia - Skanova, Bredbandsbolaget och IP Only - Gotland Fiber AB.


Arbetet rullar vidare med genomförandet av Gotlands Regionala Digitala Agenda.

www.digitalagotland.se

När nätet är uppe...

3dMobileTVNöje

Telia Nöje

TV & Hyrfilm

SF Anytime

TV4 Play

HBO Nordic

Musik

Spotify

Last.fm

Webbkameror

Visby och många fler

TeliaSoneras ordinarie tjänsteutbud

TeliaSoneras Digital-TV utbud

TeliaSonera Privat bredband

TeliaSonera Företag

Telia öppen fiber

IP Only erbjuder

följande tjänster på Gotland

Visby Stadsnät / Fiber X

ZMARKET.SE

Framtiden

I Japan är man övertygad att när man står värd för fotbolls-VM 2022 kommer sändningen gå som Hologram.