HomeTeknik

Teknik

2017-06-19 Kopparavveckling på Gotland

Nu skall Telia modernisera nätet på Gotland

Telia informerar om att turen har kommit till Gotlands att modernisera teleinfrastrukturen genom att avveckla kopparnätet. Övergången till digital teknik innebär att Telia kan leva upp till samhällets moderna krav på driftsäkra, snabba och stabila tjänster.

Den 3 december 2018 kommer de kopparbaserade tjänsterna stängas i ca en tredjedel av Gotlands telestationer (28 stycken).

Berörda stationer:

Stationerna

stängs ner

2018-12-03

BANDER

GOTLANDS HAMRA

NÄR

BOGE

GOTLANDS NÄS

OTHEMARS

BURS

GOTSKA SANDÖN

SANDA

BÄL

GRÖTLINGBO

SILTEBY

ESKELHEM

HABLINGBO

SJONHEM

ETELHEM

HANGVAR

SUNDRE

FIDE

HELLVI

VALL

FOLE

KÄLLUNGE

VAMLINGBO

GAMMELGARN

LOKRUME

VÄTE

GOTLANDS ALA

MARTEBO

 

 


 

Fiber- och mobila nät kommer att ersätta den äldre tekniken. Telefoni, bredband, TV samt grossist- och företagstjänster och vissa analogt baserade trygghetslarm kommer att påverkas.

Gotland, som genomfört sin fiberutbyggnad och som ett resultat av detta har fått en bra utbyggnad av 4G-nätet över ön, står idag bättre rustat än många andra regioner när vi nu står inför det teknikskifte som kopparavvecklingen innebär.

Telia kommer att genomföra övergången i nära samarbete med Gotlands bredbandskoordinator och övriga marknadsaktörer, där dessa är nätägare, för att få en smidig övergång för alla.


Telia har även ett särskilt erbjudande i sitt mobilnät för kunder som inte vill eller kan övergå till en fiberanslutning.

Telia kommer att genomföra detta teknikskifte enligt sin plan.

  • Telia har genomfört flera kopparnedläggningar runt om i landet och har idag nått fram till en bra modell för att genomföra dessa på ett smidigt sätt.
  • För Gotlands del har vi fått en bra dialog där vi bl a säkerställt att allmänheten kommer att informeras redan i år för att ha tid att välja alternativ.
  • Den lokala Teliabutiken kommer fungera som en informationspunkt för allmänheten.
  • Efter åren av fiberutbyggnad på Gotland finns det idag ett bra samarbete mellan våra nätägare vilket kommer underlätta för att ett teknikskifte skall kunna löpa smidigt oaktat i vilken socken man bor.

 


Mer information om övergången finns på:
www.telia.se/framtidensnat
Film om nya tekniken

 

 

Senast uppdaterad 2017-10-04 19:10

 

Kopparbaserade nät - xDSL

Det finns idag en rad kopparbaserade överföringstekniker som sammantaget betecknas xDSL.

Att samutnyttja telefonledningarna för digital kommunikation (DSL – Digital Subscriber Line) är en av de vanligaste teknikerna för att leverera bredband.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) kan idag under goda förhållanden leverera upp till 20Mb/s för nerladdning och upp till 2 Mb/s för upplänken. ADSL har sämre kapacitet ju längre man kommer från stationen och slutar fungera 6-8 km från telestationen – beroende på kopparkabelens kvalitet. Högre kapacitet och symmetriska tjänster kan levereras med varianter av tekniken

VDSL (Very high-rate Digital Subscriber Line) kan nå uppåt 100Mbit vid stationen men slutar funger inom ett par kilometer, Den är utvecklad som inomhusleverans i japanska högus och andra stora fastigheter med fiber in i källaren

SDSL, har 2 till 8 Mbit/s symmetriskt och är att betrakta som ett företagsformat. Tidigare det vanligaste sättet att koppla upp betalterminaler, företagsservrar och mindre telestationer.

Senast uppdaterad 2013-07-18 12:06

 

Radiobaserade nät - WiFi

WiFi är en billig radioteknik för kommunikation på korta distanser.

WiFi är tänkt som en lokalnätsteknik (LAN) för hem eller kontor. Med lokal menas räckvidd på upp till 100 meter – om inte alltför mycket skymmer radiosikten.

Med speciella riktade antenner kan räckvidd upp till flera km uppnås – i exterma fall flera mil. Idag finns utrustning som teoretiskt ger mer än 100 Mb/s. Om den fysiska miljön som berg och dalar är förlåtande är det möjligt att bygga ett yttäckande nätverk med flera samordnade WiFi sändare/mottagare.

Senast uppdaterad 2013-07-18 12:06

 

Radiobaserade nät - Edge / 3G /4G

Det som går under beteckningen mobilt bredband bygger på det mobila telefonnätet (GSM).

Det har utvecklats, och introducerats i ett antal steg – GSMR, Edge, 3G, 4G(LTE) – där man utvecklat den teoretiska maxkapaciteten från 250 Kb/s till 100Mb/sDen här kapaciteten kan i praktiken endast nås om man är ensam användare i cellen och befinner sig vid sändaren. Högre kapaciteter är än så llänge  i princip endast utbyggt i tätorter.

Under året och kommande år kommer framför allt Telia kompletterar sina gamla GSM-master med 4G. Det innebär dels att det blir en oväntat snabb utbyggnad i glesbygd av 4G – man hoppar över 3G och dels kommer dessa uppgraderade stationer att nå betydligt längre än de första 4G-stationerna i storstäderna. Skälet är att man planerar att använde de gamla TV-frekvenserna på 800MHzbandet.

En stor fördel är att räckvidden blir betydligt större – större än för vanlig GSM – och vips får man mobilt bredband långt in i landet, flera mil från sändarna. Antagandet är att man gör detta för att betydligt snabbare riva kopparnätet som idag är en mycket stor kostnad och minimal inkomst i glesbygderna. Genom att ta bort förlusterna för dyrt kopparnät och ändå behålla de gamla kunderna och få fler att köpa mobilt bredband  gör att investeringen går ihop.

För att få fram datasignalen till masterna kommer man att bygga många nya fiberförbindelser och där det löser problemet billigar – moderna radiolänk lösningar på 2-300Mbit/s

Senast uppdaterad 2013-07-18 12:07

 

Radiobaserade nät - Wimax

Detta är en radiobaserad teknik som inte syftar till mobilt bredband utan att ersätta fast ledningsbaserad access (koppar/fiber) med radio.

Wimax är utformat för att ha en räckvidd på upp till 50 km och en överföringskapacitet på upp till 70 Mbit/s – men inte samtidigt för antingen når man långt eller så får man hög bandbredd.

Tekniken är relativt dyr och har inte fått någon större tillämpning i Sverige.

Senast uppdaterad 2013-07-18 12:07

 

Sida 1 av 2

Sök...

Teknik- & tjänstesiter

fibersvets Ledningskollen ger snabbt besked om det finns andra ledningsägare i området du skall gräva i. Tjänsten är kostnadsfri. När ni byggt ert fibernät, se till att det också registreras i Ledningskollen.

Bredbandskollen är en web-tjänst som mäter kapaciteten upp- och ner. Varför inte mäta idag, spara noteringen och jämför när fibern är inkopplad - ett garanterat  sätt att bli glad!

PTS Bredbandskartan redovisar fakta om tillgången på bredband. Senaste genomförda mätning skedde i oktober 2016. Nästa mätning kommer i mars 2018.

Svenska Telekommarknaden 2016 PTS rapport om läget på den svenska telekommarknaden.

Utbyggnadsportalen Här redovisar PTS vilka rättigheter man har som fiberbyggare och vilka skyldigheter nätinnehavare har enligt lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät. Informationen är fördelad på:

Information om infrastruktur bygg- och anläggningsprojekt

Tillträde till fysisk infrastruktur

Samordning för offentliga anläggningar eller projekt finansierat med offentliga medel.

Bredbandsguiden ger dig en snabb överblick av marknadsläget i landet. Idag råder tuff konkurrens på den gotländska fibermarknaden. Får vi rätt pris? Vad betalar andra?

Jag kommer gärna ut och berättar

Anne Mousa Ståhl

0722 27 33 33, 0498-263444, 070-540 88 58

Bredbandsansvarig Region Gotland // Webmaster

Arbetat med Kommunens/Regionens bredbandssatsningar sedan 1997


PS Det är fritt att låna från våra Mallar


FIBER-LÄGET PÅ GOTLAND (sep 2017) - Utbyggt.

Tre kommersiella aktörer är, vid sidan av sockenföreningarna, aktiva på ön Telia - Skanova, Bredbandsbolaget och IP Only - Gotland Fiber AB.


Arbetet rullar vidare med genomförandet av Gotlands Regionala Digitala Agenda.

www.digitalagotland.se

När nätet är uppe...

3dMobileTVNöje

Telia Nöje

TV & Hyrfilm

SF Anytime

TV4 Play

HBO Nordic

Musik

Spotify

Last.fm

Webbkameror

Visby och många fler

TeliaSoneras ordinarie tjänsteutbud

TeliaSoneras Digital-TV utbud

TeliaSonera Privat bredband

TeliaSonera Företag

Telia öppen fiber

IP Only erbjuder

följande tjänster på Gotland

Visby Stadsnät / Fiber X

ZMARKET.SE

Framtiden

I Japan är man övertygad att när man står värd för fotbolls-VM 2022 kommer sändningen gå som Hologram.